Млечни кюфтенца с доматен сос


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

200 г
кашкавалена извара
100 г
краве сирене
1 бр.
яйце
50 г
кашкавал
3 с.л.
брашно
1 връзка
магданоз
100 мл
олио
300 г
домати
1 глава
лук
1 бр.
морков
1 бр.
малка глава целина
50 мл
готварска сметана
2 с.л.
маслиново масло
1 щипка
захар

Приготвяне

1
Изварата и натрошеното сирене се слагат в купа. Прибавят се яйцето и брашното. Всичко се разбърква добре. Кашкавалът се настъргва и се прибавя към сместа. Овкусява се с половин връзка наситнен магданоз, сол и черен пипер, и отново се разбърква, до получаването на гъста лепкава смес. С навлажнени ръце се оформят малки кюфтета.
2
Олиото се сгорещява и кюфтетата се пържат, като в момента на поставянето им в мазнината, огънят се намалява, за да не прегорят. Когато се зачервят от едната страна, се обръщат. Изваждат се върху салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина.
3
Лукът, морковът и целината се обелват и се нарязват на кубчета. Маслиновото масло за соса се сгорещява и зеленчуците се запържват за 5–10 минути.
4
Доматите се бланшират, обелват се, нарязват се на кубчета и се слагат в съда. Огънят се намалява и сосът се оставя да къкри, докато зеленчуците омекнат. Прибавят се захарта, сол и черен пипер. Сосът се пасира и към него се сипва сметаната. Ако е необходимо, се добавя и малко вода – за постигане на желаната гъстота. Магданозът се наситнява, добавя се към соса и се разбърква.
5
В подходящи чинии се сипва от соса и върху него се подреждат кюфтенцата.

Подобни рецепти