Морски дарове в доматен сос


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

500 г
миди с черупки
400 г
скариди
700 г
домати
150 мл
сухо бяло вино
0.5 връзка
магданоз
3 скилидки
чесън
2 глави
лук
100 мл
маслиново масло

Приготвяне

1
Доматите се потапят във вряла вода, шокират се в леденостудена, обелват се и се нарязват на кубчета.
2
Лукът и чесънът се накълцват и се запържват в 60 мл от маслиновото масло. Добавят се наситненият магданоз и доматите.
3
Сосът се овкусява със сол и пипер и се вари 15-20 минути. Налива се виното и се готви още около 5 минути.
4
Скаридите се измиват, подсушават се и се овкусяват със сол. Запържват се в около 20 мл сгорещено маслиново масло, докато порозовеят.
5
Останалото маслиново масло се налива в тенджера, добавят се почистените миди и съдът се похлупва. Готвят се 1-2 минути, докато се отворят. Скаридите и мидите се слагат в доматения сос, ястието се готви още минута-две. Сервира се с накълцан магданоз.

Подобни рецепти