Пълнен печен лук с кълцан телешки врат


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 2 глави
    червен лук
  • 2 глави
    лук
  • 1 кг
    телешки врат
  • 6 бр.
    моркови
  • 2 стръка
    стеблена целина
  • 4 скилидки
    чесън
  • 0.5 връзка
    магданоз
  • 65 г
    краве масло
  • 50 мл
    маслиново масло
  • 3 бр.
    дафинов лист
  • 6 бр
    бахар на зърна
  • 3 стръка
    розмарин
  • 1 ч.л.
    смлян кимион
  • 300 г
    гъби микс
  • 50 мл
    редукция от нар
  • 600 мл
    телешки бульон
  • 50 г
    орехи
  • 1 ч.л.
    самардала
  • 100 г
    галета
  • 500 мл
    бульон от печеното месо
  • 15 г
    брашно

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Двата вида лук се обелват, разрязват се наполовина, малките вътрешни слоеве се отстраняват така, че да се получат лодки. Лодките лук се бланшират в подсолена вода за около 10 минути. Шокират се в студена вода с лед.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Месото за плънката се реже на ситно. В загрят тиган с маслиново масло и 50 г краве масло се запържват нарязаните на ситно сърцевина от лука, 3 моркова, 1 стрък целина, чесъна и дръжки магданоз. Посолява се и се подправя с дафиновия лист и бахара. Добавят се накълцаното месо, кимионът и 1 стрък розмарин. След като месото се позапържи, се слагат и нарязаните на филийки гъби. Разбърква се и се готви, докато гъбите омекнат.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Останалите моркови и целина се режат на едро.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Отцедените от водата лодки лук се слагат в тава, посоляват се и се намазват с редукцията от нар. Между тях се нареждат зеленчуците и 1 стрък розмарин. Лукът се пълни с готовата плънка и се намазва отгоре с редукцията от нар. Полива се с бульона и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Пет минути преди края на печенето се поръсва със смесените орехи, галета и самардала и се връща във фурната да се допече.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Сосът се приготвя като в касерола се запържват брашното с 15 г масло и се сипва бульонът. Готви се 5 - 6 минути, подправя се с 1 стрък розмарин, посолява се на вкус и се маха от огъня.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Печеният лук се сервира със соса.

Подобни рецепти