Пълнен печен лук с кълцан телешки врат


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

2 глави
червен лук
2 глави
лук
1 кг
телешки врат
6 бр.
моркови
2 стръка
стеблена целина
4 скилидки
чесън
0.5 връзка
магданоз
65 г
краве масло
50 мл
маслиново масло
3 бр.
дафинов лист
6 бр
бахар на зърна
3 стръка
розмарин
1 ч.л.
смлян кимион
300 г
гъби микс
50 мл
редукция от нар
600 мл
телешки бульон
50 г
орехи
1 ч.л.
самардала
100 г
галета
500 мл
бульон от печеното месо
15 г
брашно

Приготвяне

1
Двата вида лук се обелват, разрязват се наполовина, малките вътрешни слоеве се отстраняват така, че да се получат лодки. Лодките лук се бланшират в подсолена вода за около 10 минути. Шокират се в студена вода с лед.
2
Месото за плънката се реже на ситно. В загрят тиган с маслиново масло и 50 г краве масло се запържват нарязаните на ситно сърцевина от лука, 3 моркова, 1 стрък целина, чесъна и дръжки магданоз. Посолява се и се подправя с дафиновия лист и бахара. Добавят се накълцаното месо, кимионът и 1 стрък розмарин. След като месото се позапържи, се слагат и нарязаните на филийки гъби. Разбърква се и се готви, докато гъбите омекнат.
3
Останалите моркови и целина се режат на едро.
4
Отцедените от водата лодки лук се слагат в тава, посоляват се и се намазват с редукцията от нар. Между тях се нареждат зеленчуците и 1 стрък розмарин. Лукът се пълни с готовата плънка и се намазва отгоре с редукцията от нар. Полива се с бульона и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
5
Пет минути преди края на печенето се поръсва със смесените орехи, галета и самардала и се връща във фурната да се допече.
6
Сосът се приготвя като в касерола се запържват брашното с 15 г масло и се сипва бульонът. Готви се 5 - 6 минути, подправя се с 1 стрък розмарин, посолява се на вкус и се маха от огъня.
7
Печеният лук се сервира със соса.

Подобни рецепти