Пъстърва със сос от бяло вино


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

2 бр.
пъстърва
1 бр.
морков
1 стрък
стеблена целина
2 бр.
дафинов лист
4 стръка
мащерка
2 стръка
магданоз
5 с.л.
краве масло
2 с.л.
брашно
500 мл
бяло вино
1 глава
шалот
1 с.л.
лимонов сок

Приготвяне

1
Морковът и целината се почистват, нарязват се на дълги парченца и заедно с 2 стръка мащерка, магданоза и 1 дафинов лист се завързват с конец.
2
Рибата се филетира, кожата се маха.
3
Костите от рибата се слагат в тенджера. Заливат се с 1 л студена вода и се кипва. Отпенва се. В тенджерата се добавят завързаните подправки и счуканият бял пипер (1/2 ч. л.). Готви се 15–20 минути.
4
Около 2 с. л. от маслото за соса се загряват и в него се запържва брашното. Наливат се 200 мл от топлия рибен бульон – малко по малко до получаването на кадифен сос велуте.
5

Лукът се наситнява и заедно с другия дафинов лист, 2 стръка мащерка и 1/4 ч. л. бял пипер се готвят във виното, докато омекне и се редуцира наполовина. Налива се велутето. Пасира се и се прецежда. Добавят се останалото масло и лимоновият сок. Рибата се овкусява със сол и черен пипер. Готви се на плоча, намазана с маслиново масло. Поднася се със соса.


Пъстървите трябва да са по 400 г всяка. 

Подобни рецепти