Пай с картофено пюре и дърпано месо


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия
  • Да вечеряме заедно

Съставки

Съставки за
 
Порции

2 кг
свинска плешка без кост
60 г
мед
1 ч.л.
сол
2 с.л.
горчица
150 г
сушени сливи (без костилки)
50 мл
коняк
2 бр.
дафинов лист
1 с.л.
черен пипер на зърна
5 бр.
звезден анасон
2 с.л.
сос „Уорчестър”
2 глави
лук
2 бр.
моркови
2 стръка
стеблена целина
2 стръка
праз
500 мл
телешки бульон
5 скилидки
чесън
1.2 кг
картофи
1 с.л.
морска сол
200 мл
прясно мляко
100 г
краве масло
0.5 ч.л.
индийско орехче
50 г
едра галета
20 мл
маслиново масло
0.5 магданоз
магданоз

Приготвяне

1
Месото се овкусява със солта, половината горчица и меда. Прехвърля се в тава за печене и се овкусява с дафиновите листа, черния пипер, звездовидния анасон, соса „Уорчестър“ и предварително накиснатите в коняк сушени сини сливи.
2
Лукът, чесънът, морковите, целината и празът се нарязват на едро и се слагат в тавата при месото. Залива се с телешкия бульон и коняка от накиснатите сливи. Тавата се покрива с алуминиево фолио и месото се запича в предварително загрята фурна на 200 градуса за 2 часа и 30 минути.
3
Картофите за картофеното пюре се посоляват и се сваряват до готовност. Изваждат се, охлаждат се, обелват се и се намачкват.
4
Млякото се загрява в касерола, добавя се маслото.
5
Картофите се подправят с индийското орехче и постепенно се сипва сместа от мляко и масло, докато картофите се намачкват. Овкусява се с останалата горчица.
6
Опеченото свинско се накъсва с вилица и се слага в тава. Накълцаните изпечени зеленчуци се добавят към свинското, заедно с малко от останалия в тавата бульон. Отгоре се слага картофеното пюре и се заглажда. Декорира се с вилица и отгоре се поръсва с галетата и маслиновото масло.
7
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15 минути.
8
По желание се сервира с нарязан магданоз.

Подобни рецепти