Пай с картофено пюре и дърпано месо


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия
  • Да вечеряме заедно

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 2 кг
    свинска плешка без кост
  • 60 г
    мед
  • 1 ч.л.
    сол
  • 2 с.л.
    горчица
  • 150 г
    сушени сливи (без костилки)
  • 50 мл
    коняк
  • 2 бр.
    дафинов лист
  • 1 с.л.
    черен пипер на зърна
  • 5 бр.
    звезден анасон
  • 2 с.л.
    сос „Уорчестър”
  • 2 глави
    лук
  • 2 бр.
    моркови
  • 2 стръка
    стеблена целина
  • 2 стръка
    праз
  • 500 мл
    телешки бульон
  • 5 скилидки
    чесън
  • 1.2 кг
    картофи
  • 1 с.л.
    морска сол
  • 200 мл
    прясно мляко
  • 100 г
    краве масло
  • 0.5 ч.л.
    индийско орехче
  • 50 г
    едра галета
  • 20 мл
    маслиново масло
  • 0.5 магданоз
    магданоз

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Месото се овкусява със солта, половината горчица и меда. Прехвърля се в тава за печене и се овкусява с дафиновите листа, черния пипер, звездовидния анасон, соса „Уорчестър“ и предварително накиснатите в коняк сушени сини сливи.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът, чесънът, морковите, целината и празът се нарязват на едро и се слагат в тавата при месото. Залива се с телешкия бульон и коняка от накиснатите сливи. Тавата се покрива с алуминиево фолио и месото се запича в предварително загрята фурна на 200 градуса за 2 часа и 30 минути.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Картофите за картофеното пюре се посоляват и се сваряват до готовност. Изваждат се, охлаждат се, обелват се и се намачкват.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Млякото се загрява в касерола, добавя се маслото.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Картофите се подправят с индийското орехче и постепенно се сипва сместа от мляко и масло, докато картофите се намачкват. Овкусява се с останалата горчица.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Опеченото свинско се накъсва с вилица и се слага в тава. Накълцаните изпечени зеленчуци се добавят към свинското, заедно с малко от останалия в тавата бульон. Отгоре се слага картофеното пюре и се заглажда. Декорира се с вилица и отгоре се поръсва с галетата и маслиновото масло.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15 минути.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    По желание се сервира с нарязан магданоз.

Подобни рецепти