Пай с телешко


Време за приготвяне
150 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

800 г
телешки джолан
2 глави
лук
2 бр.
дафинов лист
250 г
гъби
2 бр.
моркови
250 мл
месен бульон
200 мл
червено вино
420 г
брашно
1 ч. л.
сол
2 бр.
яйца
150 г
краве масло
4 с. л.
вода

Приготвяне

1
Месото се реже на кубчета и се пържи на порции в сгорещен съд с малко олио от всички страни.
2
Оставя се настрана и в същата мазнина се сотира нарязаният лук. Разбърква се периодично и щом лукът омекне, месото се връща в съда. Овкусява се със сол, черен пипер и дафиновите листа. Поръсва се с 1 с. л. брашно и се наливат виното и бульонът. Готви се 30 минути и след това се слагат нарязаните моркови и гъби. Оставя се да къкри още 15 минути.
3
В купа се смесват останалото брашно, солта и маслото. Стрива се с пръсти до образуването на трохи и се добавят 1 яйце и 3 с. л. студена вода. Замесва се тесто, оформя се на топка, завива се във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилника за 30 минути.
4
После се разделя на две части, като едната трябва да е по-голяма. Тя се разточва и с нея се покриват дъното и стените на съда. Изсипва се плънката и се покрива с по-малката кора, също разточена. Краищата на тестото се притискат добре, за да се запечата паят. Намазва се с разбитото с 1 с. л. вода яйце и с нож се правят прорези. Ястието се пече 45–55 минути в загрята на 180°С фурна.

Подобни рецепти