Патешки бутчета с маслини, патладжани и домати, поднесени с пюре от тиква


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 4 бр.
    патешки бутчета
  • 600 г
    тиква
  • 30 г
    краве масло
  • 0.5 бр.
    глава целина
  • 2 глави
    лук
  • 2 бр.
    моркови
  • 4 скилидки
    чесън
  • 1 с. л.
    брашно
  • 300 мл
    пилешки бульон
  • 200 мл
    червено вино
  • 400 мл
    белени домати от консерва
  • 1 с. л.
    кафява захар
  • 1 ч. л.
    сух риган
  • 100 г
    зелени маслини
  • 100 г
    черни маслини (без костилки)
  • 0.5 бр.
    портокал
  • 100 г
    чери домати
  • 1 бр.
    патладжан
  • 100 мл
    маслиново масло

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Патешките бутчета се намазват с масло, посоляват и се слагат да се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за 1 час.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Тиквата се нарязва на кубчета, полива се с 50 мл маслиново масло, овкусява се със сол и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна около 35 минути. След това се пасира на пюре с 30 г масло.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Останалото маслиново масло се загрява в тиган и в него се запържват нарязаните на едро целина, лук, морков и 2 скилидки чесън. Посоляват се, сипва се лъжицата брашно и се пържи, докато стане златисто.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Наливат се пилешкият бульон и червеното вино и съдът се оставя на огъня, докато течността се редуцира наполовина. След това се добавят доматите, захарта, чаена лъжичка от сухия риган, сол, маслините и настърганата портокалова кора и чери доматите.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Печените патешки бутчета се изваждат от фурната и се прехвърлят в соса от домати и маслини. Оставят се да къкрят на котлона, докато станат крехки.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Патладжанът се нарязва на големи кубчета и се пържи в сгорещено маслиново масло. Подправя се с наситнени 2 скилидки чесън, сух риган и сол на вкус.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    В чиния се сипва от пюрето, отгоре се слага едно бутче, сипва се от доматения сос с маслини, слагат се пържени патладжани, поръсва се с наситнен магданоз и черен пипер и се декорира с листенца босилек.

Подобни рецепти