Патешки бутчета с маслини, патладжани и домати, поднесени с пюре от тиква


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

4 бр.
патешки бутчета
600 г
тиква
30 г
краве масло
0.5 бр.
глава целина
2 глави
лук
2 бр.
моркови
4 скилидки
чесън
1 с. л.
брашно
300 мл
пилешки бульон
200 мл
червено вино
400 мл
белени домати от консерва
1 с. л.
кафява захар
1 ч. л.
сух риган
100 г
зелени маслини
100 г
черни маслини (без костилки)
0.5 бр.
портокал
100 г
чери домати
1 бр.
патладжан
100 мл
маслиново масло

Приготвяне

1
Патешките бутчета се намазват с масло, посоляват и се слагат да се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за 1 час.
2
Тиквата се нарязва на кубчета, полива се с 50 мл маслиново масло, овкусява се със сол и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна около 35 минути. След това се пасира на пюре с 30 г масло.
3
Останалото маслиново масло се загрява в тиган и в него се запържват нарязаните на едро целина, лук, морков и 2 скилидки чесън. Посоляват се, сипва се лъжицата брашно и се пържи, докато стане златисто.
4
Наливат се пилешкият бульон и червеното вино и съдът се оставя на огъня, докато течността се редуцира наполовина. След това се добавят доматите, захарта, чаена лъжичка от сухия риган, сол, маслините и настърганата портокалова кора и чери доматите.
5
Печените патешки бутчета се изваждат от фурната и се прехвърлят в соса от домати и маслини. Оставят се да къкрят на котлона, докато станат крехки.
6
Патладжанът се нарязва на големи кубчета и се пържи в сгорещено маслиново масло. Подправя се с наситнени 2 скилидки чесън, сух риган и сол на вкус.
7
В чиния се сипва от пюрето, отгоре се слага едно бутче, сипва се от доматения сос с маслини, слагат се пържени патладжани, поръсва се с наситнен магданоз и черен пипер и се декорира с листенца босилек.

Подобни рецепти