Печена агнешка плешка с гарнитура от булгур


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 бр.
    агнешка плешка
  • 1 стрък
    розмарин
  • 8 скилидки
    чесън
  • 150 мл
    бяло вино
  • 2 глави
    лук
  • 2 с.л.
    маслиново масло
  • 2 ч.л.
    сминдух
  • 1 ч.л.
    смлян кимион
  • 0.25 ч.л.
    чили на прах
  • 400 г
    домати на кубчета от консерва
  • 300 г
    булгур
  • 1 с.л.
    доматена паста (концентрат)

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Агнешкото се шпикова с розмарина и 5 нарязани скилидки чесън, намазва се обилно с масло, овкусява се със сол и черен пипер и се готви около 2 часа и половина в загрята на 160 °C фурна с вентилатор. Времето за готвене зависи от големината на парчето месо.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът и чесънът се режат на ситно. В маслиновото масло първо се запържва лукът, докато омекне, и след това се слага и останалият чесън. Прибавят се сминдухът, кимионът и чилито и също се запържват за кратко. Наливат се около 500 мл вода, сипват се доматите, булгурът и доматеният концентрат и се готви, докато набъбне. Овкусява се със сол и черен пипер.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Тавата от печенето се деглазира с бяло вино и се оставя на огъня, докато сосът леко се сгъсти. Дърпа се от огъня и по желание се добавя кубче масло. Агнешкото се сервира с булгура и със соса.

Подобни рецепти