Печена агнешка плешка с гарнитура от булгур


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 бр.
агнешка плешка
1 стрък
розмарин
8 скилидки
чесън
150 мл
бяло вино
2 глави
лук
2 с.л.
маслиново масло
2 ч.л.
сминдух
1 ч.л.
смлян кимион
0.25 ч.л.
чили на прах
400 г
домати на кубчета от консерва
300 г
булгур
1 с.л.
доматена паста (концентрат)

Приготвяне

1
Агнешкото се шпикова с розмарина и 5 нарязани скилидки чесън, намазва се обилно с масло, овкусява се със сол и черен пипер и се готви около 2 часа и половина в загрята на 160 °C фурна с вентилатор. Времето за готвене зависи от големината на парчето месо.
2
Лукът и чесънът се режат на ситно. В маслиновото масло първо се запържва лукът, докато омекне, и след това се слага и останалият чесън. Прибавят се сминдухът, кимионът и чилито и също се запържват за кратко. Наливат се около 500 мл вода, сипват се доматите, булгурът и доматеният концентрат и се готви, докато набъбне. Овкусява се със сол и черен пипер.
3
Тавата от печенето се деглазира с бяло вино и се оставя на огъня, докато сосът леко се сгъсти. Дърпа се от огъня и по желание се добавя кубче масло. Агнешкото се сервира с булгура и със соса.

Подобни рецепти