Печено агнешко с пресни картофи


Време за приготвяне
250 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
агнешки бут
1.5 кг
дребни пресни картофи
100 г
краве масло
5 скилидки
чесън
3 стръка
розмарин
2 с. л.
светъл соев сос
1 ч. л.
пипер меланж
1 с. л.
мед

Приготвяне

1
В агнешкия бут се правят не много дълбоки прорези.
2
Стритият на паста чесън се смесва с малко сол, соевия сос, меда, 80 г от маслото, наситнените листа от една клонка розмарин и пипера и се разбърква добре.
3
Агнешкото се намазва добре от всички страни с ароматната смес, наливат се 150 мл вода и се слагат останалите клонки розмарин. Ястието се пече в загрята на 160ºC фурна за 2 часа.
4
Тавата се изважда, картофите се нареждат в нея и се овкусяват с останалото разтопено масло и сол. Пече се още около 2 часа на същите градуси.
5
Ако желаете да се получи коричка, през последните 15 минути градусите може да се повишат на 220 ºС.
6
По желание вместо вода може да сложите светла бира.

Подобни рецепти