Печено телешко, мариновано във вино


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1.5 кг
    телешко месо
  • 500 мл
    червено вино
  • 2 с. л.
    горчица
  • 1 ч. л.
    черен пипер на зърна
  • 2 бр.
    дафинов лист
  • 4 скилидки
    чесън
  • 2 бр.
    морков
  • 2 глави
    червен лук
  • 1 глава
    целина
  • 3 стръка
    мащерка
  • 3 с. л.
    олио
  • 2 глави
    броколи
  • 1 шепа
    настъргано сирене „Пекорино”
  • 1 бр.
    лимон

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Месото се подправя със сол и се намазва с горчицата. Поставя се в дълбок съд, прибавят се виното, дафиновият лист, черният пипер на зърна, стритият чесън и месото се оставя в получената марината 4–5 часа или най-добре цяла нощ.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    После се отцежда и се подсушава, като част от маринатата се запазва, за да се полива с нея по време на печенето. Месото се поставя в тава, налива се олиото и се пече 30 минути в загрята на 180 °C фурна.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът, морковите и целината се нарязват на едро. Фурната се намалява на 160°C, прибавят се зеленчуците, мащерката и половин чаша от маринатата и месото се връща във фурната за още 60 минути. Ако е необходимо, се покрива с фолио, докато се пече. След 1 час температурата се увеличава на 180 °C и ястието се пече още 20 минути. Месото се изважда от фурната и се оставя да почине малко, преди да се нареже.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Броколите се почистват и се накъсват на малки розички. Варят се за кратко в подсолена вода, след което се отцеждат и се поставят в тава. Поръсват се с олио и лимонов сок и към тях се прибавят настърганата лимонова кора, черен пипер и настърганото сирене. Слагат се в загрята фурна и се пекат 15–20 минути на 180 °C. Месото се поднася с печените броколи.

Подобни рецепти