Печено телешко, мариновано във вино


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1.5 кг
телешко месо
500 мл
червено вино
2 с. л.
горчица
1 ч. л.
черен пипер на зърна
2 бр.
дафинов лист
4 скилидки
чесън
2 бр.
морков
2 глави
червен лук
1 глава
целина
3 стръка
мащерка
3 с. л.
олио
2 глави
броколи
1 шепа
настъргано сирене „Пекорино”
1 бр.
лимон

Приготвяне

1
Месото се подправя със сол и се намазва с горчицата. Поставя се в дълбок съд, прибавят се виното, дафиновият лист, черният пипер на зърна, стритият чесън и месото се оставя в получената марината 4–5 часа или най-добре цяла нощ.
2
После се отцежда и се подсушава, като част от маринатата се запазва, за да се полива с нея по време на печенето. Месото се поставя в тава, налива се олиото и се пече 30 минути в загрята на 180 °C фурна.
3
Лукът, морковите и целината се нарязват на едро. Фурната се намалява на 160°C, прибавят се зеленчуците, мащерката и половин чаша от маринатата и месото се връща във фурната за още 60 минути. Ако е необходимо, се покрива с фолио, докато се пече. След 1 час температурата се увеличава на 180 °C и ястието се пече още 20 минути. Месото се изважда от фурната и се оставя да почине малко, преди да се нареже.
4
Броколите се почистват и се накъсват на малки розички. Варят се за кратко в подсолена вода, след което се отцеждат и се поставят в тава. Поръсват се с олио и лимонов сок и към тях се прибавят настърганата лимонова кора, черен пипер и настърганото сирене. Слагат се в загрята фурна и се пекат 15–20 минути на 180 °C. Месото се поднася с печените броколи.

Подобни рецепти