Пиле "Пиката" с печени лимони,каперси и билкова гремолата


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия
  • Да вечеряме заедно

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 ч.л.
пиле
150 г
краве масло
2 с.л.
чили пипер
2 с.л.
каперси
1.5 връзка
магданоз
1.5 с.л.
сух естрагон
9 скилидки
чесън
3 бр.
лимон
2 с.л.
маслиново масло
1 глава
лук
1 бр.
морков
3 бр.
дафинов лист
20 г
морска сол
150 г
едра галета
50 г
бадеми
50 г
настърган пармезан
0.5 бр.
портокал
2 с.л.
брашно
1 глава
шалот
100 мл
бяло вино
20 Г
маринован зелен пипер
1 с.л.
едри каперси

Приготвяне

1
Пилето се разфасова, като гърдите и бутчетата се отделят, а фенерът и крилата се оставят за бульона.
2
Бутчетата се обезкостяват, като се оставя задният кокал. Слагат се в тава и се овкусяват със сол и черен пипер. Отделят се 5 г магданоз от връзката.
3
100 г от маслото, размекнато на стайна температура, се овкусяват с 1 с. л. чили на люспи, 1 с. л. каперси, ½ връзка наситнен магданоз (дръжките се отделят за бульона), 1 с. л. сух естрагон и 1 скилидка ситно нарязан чесън. Разбърква се, добавя се настъргана кора от ½ лимон и се разбърква отново.
4
Бутчетата се пълнят със сместа. Завиват се така, че кожата да е отвън и се поставят в тавичка.
5
Два от лимоните се нарязват на парчета и се слагат при бутчетата, поливат се с 1 с. л. маслиново масло и се пекат за 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
6
Фенерът и крилата се слагат в тенджера, сипва се вода и се добавя разполовената глава лук, 3 скилидки чесън, дафиновите листа, 1/2 с. л. чили на люспи, морска сол на вкус, 1 морков, отделените дръжки от ½ връзка магданоз и всичко се вари на слаб огън, докато се получи бульон.
7
Гремолатата се приготвя, като в подходящ съд се разбъркат едра галета, 1/2 с. л. чили на люспи, 1/2 с. л. сух естрагон, 5 г наситнен магданоз, накълцани бадеми, настъргано сирене „Пармезан“, кората от ½ портокал и кората от ½ лимон кора, наситнената скилидка чесън и сол на вкус
8
Пилешките гърди се овкусяват със сол и овалват в брашно. Запържват се, докато станат златисти в нагорещено маслиново масло, заедно с нарязан на едро лук шалот, 4 скилидки чесън и 20 г каперси. Сипват се бялото вино, лимоновият и портокаловият сок и вече готовият пилешки бульон. Добавят се 50 г краве масло и 1 лимон, нарязан на едро. Слагат се вече изпечените лимони и пилешки бутчета. Оставя се на слаб огън за около 5 минути.
9
Накрая се добавят разрязаните на две едри каперси, маринованият зелен пипер и наситнен магданоз (1/2 връзка). Гърдите и бутчетата се поръсват с готовата вече гремолата и се запичат в загрята фурна за 5–7 минути на 180 градуса.
10
Ястието се декорира с пресен босилек и се поднася.

Подобни рецепти