Пиле "Пиката" с печени лимони,каперси и билкова гремолата


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия
  • Да вечеряме заедно

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 ч.л.
    пиле
  • 150 г
    краве масло
  • 2 с.л.
    чили пипер
  • 2 с.л.
    каперси
  • 1.5 връзка
    магданоз
  • 1.5 с.л.
    сух естрагон
  • 9 скилидки
    чесън
  • 3 бр.
    лимон
  • 2 с.л.
    маслиново масло
  • 1 глава
    лук
  • 1 бр.
    морков
  • 3 бр.
    дафинов лист
  • 20 г
    морска сол
  • 150 г
    едра галета
  • 50 г
    бадеми
  • 50 г
    настърган пармезан
  • 0.5 бр.
    портокал
  • 2 с.л.
    брашно
  • 1 глава
    шалот
  • 100 мл
    бяло вино
  • 20 Г
    маринован зелен пипер
  • 1 с.л.
    едри каперси

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Пилето се разфасова, като гърдите и бутчетата се отделят, а фенерът и крилата се оставят за бульона.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Бутчетата се обезкостяват, като се оставя задният кокал. Слагат се в тава и се овкусяват със сол и черен пипер. Отделят се 5 г магданоз от връзката.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    100 г от маслото, размекнато на стайна температура, се овкусяват с 1 с. л. чили на люспи, 1 с. л. каперси, ½ връзка наситнен магданоз (дръжките се отделят за бульона), 1 с. л. сух естрагон и 1 скилидка ситно нарязан чесън. Разбърква се, добавя се настъргана кора от ½ лимон и се разбърква отново.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Бутчетата се пълнят със сместа. Завиват се така, че кожата да е отвън и се поставят в тавичка.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Два от лимоните се нарязват на парчета и се слагат при бутчетата, поливат се с 1 с. л. маслиново масло и се пекат за 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Фенерът и крилата се слагат в тенджера, сипва се вода и се добавя разполовената глава лук, 3 скилидки чесън, дафиновите листа, 1/2 с. л. чили на люспи, морска сол на вкус, 1 морков, отделените дръжки от ½ връзка магданоз и всичко се вари на слаб огън, докато се получи бульон.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Гремолатата се приготвя, като в подходящ съд се разбъркат едра галета, 1/2 с. л. чили на люспи, 1/2 с. л. сух естрагон, 5 г наситнен магданоз, накълцани бадеми, настъргано сирене „Пармезан“, кората от ½ портокал и кората от ½ лимон кора, наситнената скилидка чесън и сол на вкус
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Пилешките гърди се овкусяват със сол и овалват в брашно. Запържват се, докато станат златисти в нагорещено маслиново масло, заедно с нарязан на едро лук шалот, 4 скилидки чесън и 20 г каперси. Сипват се бялото вино, лимоновият и портокаловият сок и вече готовият пилешки бульон. Добавят се 50 г краве масло и 1 лимон, нарязан на едро. Слагат се вече изпечените лимони и пилешки бутчета. Оставя се на слаб огън за около 5 минути.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Накрая се добавят разрязаните на две едри каперси, маринованият зелен пипер и наситнен магданоз (1/2 връзка). Гърдите и бутчетата се поръсват с готовата вече гремолата и се запичат в загрята фурна за 5–7 минути на 180 градуса.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Ястието се декорира с пресен босилек и се поднася.

Подобни рецепти