Плетена содена питка


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб

Съставки

Съставки за
 
Порции

2 ч. ч.
пълнозърнесто брашно
1 ч. ч.
бяло брашно
1 с. л.
мед
2 с. л.
лимонов сок
1 ч. л.
сол
1 ч. л.
сода за хляб

Приготвяне

1
В купа се смесват двата вида брашно, солта, медът, лимоновият сок и содата за хляб.
2
С 200 мл хладка вода се замесва меко тесто, ако е необходимо, се долива още малко вода.
3
Тестото се поставя в купа, намазана с маслиново масло, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да почине 15 минути.
4
Разделя се на 3 топки и всяка – още на 3. Изтеглят се фитили и от 3 фитила се сплита плитка, тоест трябва да се получат общо 3 плитки. Завиват се последователно една около друга в тава, като се започва от средата.
5
Питката се намазва с маслиново масло, поръсва се със сусам, а в средата с помощта на нож се оформя кръст.
6
Пече се в загрята на 180°С фурна с вентилатор около 25–30 минути.

Подобни рецепти