Ризото с печурки и пармезан


Време за приготвяне
30 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

400 г
ориз (арборио или карнароли)
400 г
печурки
150 г
лук
2 скилидки
чесън
100 мл
бяло вино
1.5 л
зеленчуков бульон
60 г
краве масло
100 мл
маслиново масло
120 г
настърган пармезан
1 стрък
мащерка

Приготвяне

1
Лукът се наситнява и се запържва в 30 мл маслиново масло за 5–10 минути. Добавят се нарязаните печурки и щом омекнат, се изваждат и посоляват.
2
В същия съд в още 30 мл маслиново масло се запържва оризът, слага се наситненият чесън и когато омекне, се налива виното. Готви се до изпаряване на алкохола. При постоянно бъркане се сипва част от бульона. След около 10 минути се връщат гъбите, посолява се и варенето продължава, като се бърка и се налива бульон.
3
Когато оризът е готов, се поръсва с черен пипер, добавят се 60–80 г настърган пармезан, студеното масло – на тънки резенчета, и се разбърква с останалото маслиново масло, добавено на тънка струя.
4
Ризотото се поръсва с пресни листенца мащерка и останалия пармезан и се поднася с препечен хляб.

Подобни рецепти