Сарми от месо върху зеле


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

700 г
свински врат (цяло парче)
1 бр.
кисело зеле
2 с.л.
червен пипер
100 г
ориз
2 глави
лук
2 бр.
моркови
80 мл
маслиново масло
10 бр.
хвойна

Приготвяне

1
Месото се нарязва на тънки пържоли, които се изтъняват през фолио. Овкусяват се със сол и черен пипер.
2
Лукът се реже на полумесеци, морковите се настъргват на едро. Запържват се в половината маслиново масло.
3
Щом започнат да се карамелизират, се прибавя оризът. Запържва се, наливат се 350 мл вода, подправя се със сол и черен пипер и се оставя да набъбне.
4
Хвойната се счуква в хаванче. Зелето се нарязва натънко и се слага в тава. Подправя се с хвойната и червения пипер и се сипва останалото маслиново масло.
5
Върху всяко парче месо се слагат по 1–2 лъжици ориз, завиват се сарми и се поставят върху зелето.
6
Овкусява се със сол и черен пипер, сипва се чаша вода и се поливат с малко маслиново масло. Тавата се покрива с алуминиево фолио и сармите се пекат в загрята на 180 °С фурна за 30 минути.
7
Маха се фолиото, увеличава се на 220 °С и се пече до готовност – още 30 минути.

Подобни рецепти