Сарми с лапад, булгур и орехи


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

4 връзки
лапад
150 г
булгур
50 г
печени орехи
1 връзка
пресен лук
1 връзка
пресен джоджен
0.5 връзка
копър
2 скилидки
чесън
1 бр.
лимон
0.5 ч.л.
червен пипер
300 мл
соево мляко
45 мл
олио
1 с.л.
брашно
1 щипка
индийско орехче

Приготвяне

1
Лападът се попарва с вряла вода, след това се шокира в леденостудена и се отцежда.
2
Пресният лук и чесънът се наситяват и се задушават под капак с 30 мл олио и 100 мл вода.
3
Булгурът се залива с 200 мл гореща вода и се оставя да се задуши.
4
Съдът се оттегля от котлона и се добавят лукът и чесънът, наситнените копър и джоджен, накълцаните орехи, червеният пипер, сол и черен пипер.
5
От листата лапад и плънката се оформят сарми. Подреждат се плътно една до друга в тенджера. Заливат се с около 600 мл вода и лимоновия сок, и се добавя щипка сол. Притискат се с чиния, похлупва се и се готви на слаб огън 40–50 минути.
6
Брашното за соса се запържва в 15 мл от олиото до златисто. Налива се соевото мляко и се бърка, докато сосът се сгъсти. Овкусява се със сол и индийско орехче.
7
 Сармите се поднасят със соса и течността от варенето им.

Подобни рецепти