Шаран сарма


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 бр.
    шаран
  • 300 г
    кисело зеле
  • 70 г
    булгур
  • 25 г
    сушени домати
  • 150 г
    моркови
  • 200 г
    праз
  • 25 г
    маслини (без костилки)
  • 20 г
    чесън
  • 20 г
    стафиди
  • 100 г
    гъби
  • 25 г
    орехи
  • 1 връзка
    магданоз
  • 3 стръка
    девесил
  • 4 бр.
    дафинов лист
  • 1 с. л.
    червен пипер
  • 0.5 бр.
    лимон
  • 700 мл
    зелев сок
  • 1 глава
    червен лук
  • 80 мл
    маслиново масло
  • 60 г
    краве масло

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    За тази рецепта ще ви е необходим шаран, който тежи около 3 кг. Шаранът се почиства от вътрешностите и се филетира.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Булгурът се залива с гореща вода, съдът се похлупва и се оставя, докато булгурът поеме течността и набъбне.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Половината от праза се наситнява заедно с 50 г от морковите, сушените домати, маслините, стафидите, гъбите, орехите, магданоза (заедно с дръжките) и девесила.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    В подходящ съд се сипва 1 с. л. маслиново масло и в него се запържват наситнените праз, лук и моркови, домати и маслини, стафиди, гъби, орехи и дръжките магданоз.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Подправя се с 2 дафинови листа и настърганата лимонова кора, посолява се и се поръсва с черен пипер на вкус.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Когато зеленчуците омекнат, се добавя набъбналият булгур, съдът се отстранява от огъня и наситнените листа магданоз и девесил се изсипват. Овкусява се със сол и черен пипер. Добавя се 1 с. л. от маслото и се разбърква.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Върху фолио за свежо съхранение се разпределят зелевите листа на тънък, правоъгълен лист, с малко по-голям размер от този на филетата шаран. Поръсват се с червен пипер. Слага се едното филе от шарана, върху него се разпределя от плънката, покрива се с второ филе и с помощта на фолиото зелевите листа се завиват около рибата на стегната сарма.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Подходяща тавичка с масло, се поръсва отгоре с половината червен пипер. Сармата се прехвърля в тавичка.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Останалите моркови и праз се нарязват на едри парчета, а червения лук – на четвъртини. Разпределят се около сармата, сипва се зелевият сок, овкусява се с останалия дафинов лист и сармата да се пече за 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Останалото масло се разбърква с останалия червен пипер. Сармата се изважда от фурната и се намазва с пипереното масло. Връща се обратно във фурната и се допича за още 5 минути.

Подобни рецепти