Шаран сарма


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 бр.
шаран
300 г
кисело зеле
70 г
булгур
25 г
сушени домати
150 г
моркови
200 г
праз
25 г
маслини (без костилки)
20 г
чесън
20 г
стафиди
100 г
гъби
25 г
орехи
1 връзка
магданоз
3 стръка
девесил
4 бр.
дафинов лист
1 с. л.
червен пипер
0.5 бр.
лимон
700 мл
зелев сок
1 глава
червен лук
80 мл
маслиново масло
60 г
краве масло

Приготвяне

1
За тази рецепта ще ви е необходим шаран, който тежи около 3 кг. Шаранът се почиства от вътрешностите и се филетира.
2
Булгурът се залива с гореща вода, съдът се похлупва и се оставя, докато булгурът поеме течността и набъбне.
3
Половината от праза се наситнява заедно с 50 г от морковите, сушените домати, маслините, стафидите, гъбите, орехите, магданоза (заедно с дръжките) и девесила.
4
В подходящ съд се сипва 1 с. л. маслиново масло и в него се запържват наситнените праз, лук и моркови, домати и маслини, стафиди, гъби, орехи и дръжките магданоз.
5
Подправя се с 2 дафинови листа и настърганата лимонова кора, посолява се и се поръсва с черен пипер на вкус.
6
Когато зеленчуците омекнат, се добавя набъбналият булгур, съдът се отстранява от огъня и наситнените листа магданоз и девесил се изсипват. Овкусява се със сол и черен пипер. Добавя се 1 с. л. от маслото и се разбърква.
7
Върху фолио за свежо съхранение се разпределят зелевите листа на тънък, правоъгълен лист, с малко по-голям размер от този на филетата шаран. Поръсват се с червен пипер. Слага се едното филе от шарана, върху него се разпределя от плънката, покрива се с второ филе и с помощта на фолиото зелевите листа се завиват около рибата на стегната сарма.
8
Подходяща тавичка с масло, се поръсва отгоре с половината червен пипер. Сармата се прехвърля в тавичка.
9
Останалите моркови и праз се нарязват на едри парчета, а червения лук – на четвъртини. Разпределят се около сармата, сипва се зелевият сок, овкусява се с останалия дафинов лист и сармата да се пече за 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
10
Останалото масло се разбърква с останалия червен пипер. Сармата се изважда от фурната и се намазва с пипереното масло. Връща се обратно във фурната и се допича за още 5 минути.

Подобни рецепти