Скумрия с домати на фурна


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
дребна скумрия
400 г
чери домати
1 глава
лук
2 скилидки
чесън
400 мл
бяло вино
0.25 връзка
магданоз
2 стръка
босилек
4 с. л.
краве масло
1 с. л.
маслиново масло
1 щипка
захар

Приготвяне

1
Рибата се филетира, подрежда се в намазана с маслиново масло тава и се овкусява със сол и черен пипер. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в маслиновото масло до златисто. Добавят се разполовените чери домати.
2
Налива се и виното и се оставя да се редуцира. Сосът се подправя със сол, захар, черен пипер и нарязаните на ситно магданоз и босилек. Дърпа се от котлона, прибавя се маслото и се разбърква. Излива се върху рибата.
3
Фурната се загрява на 200 °С с вентилатор. Ястието се пече 8-10 минути. По желание се поръсва с настъргана лимонова кора, магданоз или босилек.

Подобни рецепти