Супа от моркови и тиква с домашни крутони


Време за приготвяне
35 мин
Трудност

категория
  • Супи
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

600 г
почистена тиква
2 бр.
моркови
1 скилидка
чесън
60 г
лук
500 мл
пилешки бульон
1 щипка
индийско орехче
1 стрък
мащерка
50 мл
готварска сметана
3 бр.
филии хляб
3 с.л.
олио
1 с.л.
печени тиквени семки
1 с.л.
сусам
3 с.л.
маслиново масло

Приготвяне

1
Тиквата се нарязва на кубчета. Морковите се почистват и се нарязват на шайби. Лукът се нарязва на ситно и се запържва леко в сгорещеното олио, докато стане прозрачен.
2
Прибавят се пресованият чесън, тиквата и морковите. Налива се пилешкият бульон и сместа се оставя да заври. Овкусява се с индийското орехче, мащерката, сол, черен пипер и чили, и супата се готви около 20 минути на слаб огън, докато зеленчуците омекнат.
3
Клончето мащерка се изважда и супата се пюрира. Ако е необходимо, се долива вода, за да се постигне желаната гъстота. Супата се връща на котлона и се налива готварската сметана.
4
Сусамът се запича на сух тиган. Хлябът се реже на кубчета, поръсва се с маслиновото масло и също се запича на сух тиган от всички страни, до златисто. Супата се сервира поръсена със семките и крутоните.

Подобни рецепти