Свински пържоли в гювеч


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

4 бр.
свински вратни пържоли (без кост)
4 бр.
моркови
2 скилидки
чесън
1 връзка
пресен лук
1 бр.
лимон
3 стръка
мащерка
1 ч. л.
смлян кимион
2 бр.
бахар на зърна
1 ч. л.
лют червен пипер
80 мл
олио
600 г
кисело зеле
120 г
пушен бекон
150 мл
готварска сметана
1 глава
лук
1 бр.
дафинов лист

Приготвяне

1
Месото се изтънява леко с пръсти. Маринова се поне за 1 час в смес от нарязания на ситно пресен лук, сока и кората от лимона, кимиона, счуканите зрънца бахар, листенцата мащерка, лютия пипер, смачканите скилидки чесън, 60 мл от олиото, солта и пипера.
2
Морковите се нарязват на ленти с белачка. Слагат се на дъното на гювеча, в който ще се пече, и отгоре се подрежда месото. Полива се с маринатата и се пече покрито с капак в загрята на 190 °С фурна за 1 час.
3
Зелето и лукът се нарязват на тънко, а беконът – на ленти. Лукът се сотира в сгорещен тиган с олиото, докато стане карамелен. Слага се беконът и се оставя да се запържи. Накрая се прибавят зелето и дафиновият лист. Оставя се да къкри 15 минути и по желание се овкусява с ким. Налива се сметаната и се оставя да се сгъсти.
4
Месото се поднася с гарнитурата и червено пенливо вино.

Подобни рецепти