Свинско с гъби и моркови в гърне


Време за приготвяне
140 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
свинско контра филе
500 г
кафяви печурки
10 г
сушени манатарки
6 бр.
моркови
1 брой
пащърнак
200 мл
бяло вино
1 скилидка
чесън
1 кг
картофи
0.5 глава
лук
6 стръка
мащерка
1 бр.
дафинов лист
90 г
краве масло

Приготвяне

1
Свинското контра филе се почиства от ципите и се нарязва на средно дебели парчета. Овкусява се със сол и пипер меланж.
2
Манатарките се накисват в 50 мл топла вода. Печурките се нарязват на тънко.
3
Морковите и пащърнакът се режат на кубчета.
4
Дъното на голям глинен гювеч се намазва с 25 г от маслото. Подреждат се няколко пържоли. Отгоре се слагат част от печурките и отцедените манатарки (водата се запазва), както и част от морковите и пащърнака. Овкусява се с наситнена мащерка (2 стръка). След това се разпределят отново месо, гъби и зеленчуци – до изчерпване на продуктите.
5
Залива се с водата от манатарките и с виното. Пуска се и дафиновият лист. Похлупва се и се готви 1 час и 10 минути в загрята на 180°С фурна.
6
Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в още 25 г масло. Налива се бульонът от печеното и се редуцира.
7
Картофите се обелват, сваряват се и след това леко се притискат, за да се смачкат. Слагат се в тава, намазана масло, подправят се на вкус със сол, черен пипер, самардала и останалата наситнена мащерка и се добавя останалото масло. Картофите се пекат в загрята на 180°С фурна, докато станат хрупкави и златисти.
8
Месото се поднася със соса и картофите.

Подобни рецепти