Телешко филе Уелингтън с пюре от целина и винен сос


Време за приготвяне
80 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия
  • Да вечеряме заедно

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 500 г
    телешко бонфиле
  • 90 мл
    олио
  • 1 скилидка
    чесън
  • 4 стръка
    розмарин
  • 100 г
    прошуто
  • 20 г
    дижонска горчица
  • 130 г
    брашно
  • 1 лист
    бутертесто
  • 1 бр.
    яйце
  • 1 кг
    гъби (печурки, кладница)
  • 100 г
    шалот
  • 0.5 връзка
    магданоз
  • 400 г
    целина
  • 300 мл
    прясно мляко
  • 100 мл
    сметана
  • 5 г
    сол
  • 30 г
    краве масло
  • 700 мл
    телешки бульон
  • 300 мл
    червено вино

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Половината от шалота и гъбите за гъбения дюксел се задушават в 20 мл олио, добавя се наситненият магданоз и се подправя със сол и черен пипер на вкус. Оставя се настрана да се охлади.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Телешкото филе се овкусява със сол и черен пипер и се запечатва в тиган, за около 30 секунди от всяка страна. Оставя се настрана да си почине.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Върху фолио за свежо съхранение се разстилат лентите прошуто, отгоре се разпределя охладения гъбен дюксел. Филето се намазва с горчица и  се поставя върху гъбите. Навива се на руло и се охлажда за 20 минути, за да стегне.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Бутертестото се разстила върху набрашнена гладка повърхност. Върху него се поставя вече охладеното руло, завива се и краят се намазва с малко жълтък.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Излишните краища от бутертестото се изрязват. Прехвърля се в подходящ съд, постлан с хартия за печене. Рулото се  намазва с малко жълтък. Тестото се прорязва по диагонал в двете посоки, за красив външен вид, и се поръсва със сол от мелничка. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Целината за пюрето се сварява в млякото и се посолява. Отстранява се от котлона и се пасира заедно със сметаната и 2 стръка розмарин.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Останалият шалот за винения сос се запържва в 20 мл олио. Добавят се маслото и 30 г брашно. След като маслото се запържи леко, се сипват червеното вино и телешкият бульон, след което се готви 10 минути.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Телешкото се реже  на порции и се поднася с пюрето и соса. Гарнира се със стръкчета мащерка.

Подобни рецепти