- 3 главикарфиол
- 180 млмаслиново масло
- 1 ч. л.смлян кимион
- 3 стръкамащерка
- 100 гмайонеза
- 10 млсос „Уорчестър”
- 5 стръканаситнен магданоз
- 0.5 връзкамагданоз
- 5 бркапки сос „Табаско”
- 0.5 бр.лайм
- 4 скилидкичесън
- 1 ч. л.пушен червен пипер
- 100 гкетчуп
- 2 бр.домати
- 4 бр.чери домати
- 1 щипказахар
- 100 гнарязани лешници
- 2 стръкарозмарин
- 80 гкраве масло
- 0.5 бр.лимон
- 1 щипкачили на прах
- 30 гбрашно
- 500 млзеленчуков бульон
- 50 млготварска сметана
- 2 с. л.бадемов тахан

Трио от карфиол: на грил, печен и сотиран, със сос "Велуте"
категория
- Рецептите на chef Ангелов
- Основни ястия
Съставки
- 3 главикарфиол
- 180 млмаслиново масло
- 1 ч. л.смлян кимион
- 3 стръкамащерка
- 100 гмайонеза
- 10 млсос „Уорчестър”
- 5 стръканаситнен магданоз
- 0.5 връзкамагданоз
- 5 бркапки сос „Табаско”
- 0.5 бр.лайм
- 4 скилидкичесън
- 1 ч. л.пушен червен пипер
- 100 гкетчуп
- 2 бр.домати
- 4 бр.чери домати
- 1 щипказахар
- 100 гнарязани лешници
- 2 стръкарозмарин
- 80 гкраве масло
- 0.5 бр.лимон
- 1 щипкачили на прах
- 30 гбрашно
- 500 млзеленчуков бульон
- 50 млготварска сметана
- 2 с. л.бадемов тахан
Приготвяне
- accessibility.recipes.cookingstep
За печения карфиол:
1. Доматите се нарязват на четвъртини и се слагат в тавичка заедно с чери доматите. Овкусяват се със захарта, солта и малко маслиново масло. В съда се слага и почистената глава карфиол.
2. Магданозът, пушеният пипер, кетчупът, 3 скилидки чесън, сол на вкус и 80 мл маслиново масло се смилат в блендер. Главата карфиол се намазва с получената паста.
3. Пече се около 45 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
- accessibility.recipes.cookingstep
За сотирания карфиол със сос “Велуте”:
1. Лешниците се нарязват на парчета, чесънът (1 скилидка) - на филийки, главата карфиол се почиства и накъсва на розички, а магданозът и половината розмарин се наситняват.
2. Лешниците се сотират в 50 мл маслиново масло, добавят се 1 скилидка чесън и карфиолът. Овкусява се с чили, сол, магданоз и розмарин, настъргана лимонова кора и черен пипер. Когато карфиолът омекне, се глазира в 50 г масло.
3. Маслото за соса “Велуте” (30 г) се разтопява и в него се запържва брашното до златисто. Постепенно се налива бульонът, оставя да заври и се вари около 10 минути. Налива се сметаната, сипва се останалият наситнен розмарин, подправя със сол на вкус и се добавя бадемовият тахан.
- accessibility.recipes.cookingstep
За грилования карфиол:
1. Главата карфиол се нарязва на стекове.
2. В 50 мл маслиново масло се разбъркват кимиона и листенцата мащерка.
3. Филиите карфиол се намазват със сместа и се пекат на грил тиган, докато хванат загар.
4. Майонезата се разбърква със соса “Уорчестър”, наситнените стръкове магданоз, табаското, подправя се със сол на вкус и се добавя настърганата кора от лайм. Разбърква се.
5. Грилованият карфиол се поднася със соса.