Трио от карфиол: на грил, печен и сотиран, със сос "Велуте"


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 3 глави
    карфиол
  • 180 мл
    маслиново масло
  • 1 ч. л.
    смлян кимион
  • 3 стръка
    мащерка
  • 100 г
    майонеза
  • 10 мл
    сос „Уорчестър”
  • 5 стръка
    наситнен магданоз
  • 0.5 връзка
    магданоз
  • 5 бр
    капки сос „Табаско”
  • 0.5 бр.
    лайм
  • 4 скилидки
    чесън
  • 1 ч. л.
    пушен червен пипер
  • 100 г
    кетчуп
  • 2 бр.
    домати
  • 4 бр.
    чери домати
  • 1 щипка
    захар
  • 100 г
    нарязани лешници
  • 2 стръка
    розмарин
  • 80 г
    краве масло
  • 0.5 бр.
    лимон
  • 1 щипка
    чили на прах
  • 30 г
    брашно
  • 500 мл
    зеленчуков бульон
  • 50 мл
    готварска сметана
  • 2 с. л.
    бадемов тахан

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    За печения карфиол:

    1. Доматите се нарязват на четвъртини и се слагат в тавичка заедно с чери доматите. Овкусяват се със захарта, солта и малко маслиново масло. В съда се слага и почистената глава карфиол.

    2. Магданозът, пушеният пипер, кетчупът, 3 скилидки чесън, сол на вкус и 80 мл маслиново масло се смилат в блендер. Главата карфиол се намазва с получената паста.

    3. Пече се около 45 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

  2. accessibility.recipes.cookingstep

    За сотирания карфиол със сос “Велуте”:

    1. Лешниците се нарязват на парчета, чесънът (1 скилидка) - на филийки, главата карфиол се почиства и накъсва на розички, а магданозът и половината розмарин се наситняват.

    2. Лешниците се сотират в 50 мл маслиново масло, добавят се 1 скилидка чесън и карфиолът. Овкусява се с чили, сол, магданоз и розмарин, настъргана лимонова кора и черен пипер. Когато карфиолът омекне, се глазира в 50 г масло.

    3. Маслото за соса “Велуте” (30 г) се разтопява и в него се запържва брашното до златисто. Постепенно се налива бульонът, оставя да заври и се вари около 10 минути. Налива се сметаната, сипва се останалият наситнен розмарин, подправя със сол на вкус и се добавя бадемовият тахан.

  3. accessibility.recipes.cookingstep

    За грилования карфиол:

    1. Главата карфиол се нарязва на стекове.

    2. В 50 мл маслиново масло се разбъркват кимиона и листенцата мащерка.

    3. Филиите карфиол се намазват със сместа и се пекат на грил тиган, докато хванат загар.

    4. Майонезата се разбърква със соса “Уорчестър”, наситнените стръкове магданоз, табаското, подправя се със сол на вкус и се добавя настърганата кора от лайм. Разбърква се.

    5. Грилованият карфиол се поднася със соса.

Подобни рецепти