Трио от карфиол: на грил, печен и сотиран, със сос "Велуте"
категория
Съставки
Приготвяне
За печения карфиол:
1. Доматите се нарязват на четвъртини и се слагат в тавичка заедно с чери доматите. Овкусяват се със захарта, солта и малко маслиново масло. В съда се слага и почистената глава карфиол.
2. Магданозът, пушеният пипер, кетчупът, 3 скилидки чесън, сол на вкус и 80 мл маслиново масло се смилат в блендер. Главата карфиол се намазва с получената паста.
3. Пече се около 45 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
За сотирания карфиол със сос “Велуте”:
1. Лешниците се нарязват на парчета, чесънът (1 скилидка) - на филийки, главата карфиол се почиства и накъсва на розички, а магданозът и половината розмарин се наситняват.
2. Лешниците се сотират в 50 мл маслиново масло, добавят се 1 скилидка чесън и карфиолът. Овкусява се с чили, сол, магданоз и розмарин, настъргана лимонова кора и черен пипер. Когато карфиолът омекне, се глазира в 50 г масло.
3. Маслото за соса “Велуте” (30 г) се разтопява и в него се запържва брашното до златисто. Постепенно се налива бульонът, оставя да заври и се вари около 10 минути. Налива се сметаната, сипва се останалият наситнен розмарин, подправя със сол на вкус и се добавя бадемовият тахан.
За грилования карфиол:
1. Главата карфиол се нарязва на стекове.
2. В 50 мл маслиново масло се разбъркват кимиона и листенцата мащерка.
3. Филиите карфиол се намазват със сместа и се пекат на грил тиган, докато хванат загар.
4. Майонезата се разбърква със соса “Уорчестър”, наситнените стръкове магданоз, табаското, подправя се със сол на вкус и се добавя настърганата кора от лайм. Разбърква се.
5. Грилованият карфиол се поднася със соса.