Трио от картофи


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

2.6 кг
картофи
1050 мл
олио
1 скилидка
чесън
20 г
краве масло
1 ч.л.
наситнен копър
0.5 бр.
индийско орехче
500 мл
животинска сметана
100 г
кашкавал

Приготвяне

1
Пържените картофи стават готови за 20 минути. Картофите (800 г) се обелват и се нарязват на гредички. Бланшират се за 4-5 минути в 1 л загрятото до 130 градуса олио. Изваждат се и се охлаждат за кратко, докато мазнината достигне 180 градуса. Отново се пържат в мазнината до готовност, около 3-4 минути. Отцеждат се върху хартия и се подправят със сол и червен пипер на вкус.
2
За картофите соте са ви необходими 40 минути. Картофите (800 г) се нарязват на големи кубчета и се сваряват в подсолена вода, като трябва да останат леко твърди. Запържват се в тиган с 50 мл нагорещено олио, до златисто. Накрая се добавят накълцаният чесън, копърът и маслото. Посоляват се.
3
За гратина ще ви трябва 1 час. Картофите (1 кг) се нарязват на мандолина в тавичка за печене. Поръсват се с индийското орехче. Налива се сметаната и се посоляват. Разбъркват се хубаво и се разстилат във формата за печене.
4
Завиват се с алуминиево фолио и се пекат за 35 минути в предварително загрята на 160 градуса.
5
Фолиото се отстранява и се допича за още 10 минути. Изваждат се от фурната, оформят се кръгове с помощта на ринг, които се поръсват с настъргания кашкавал. Пекат се още 6 минути, до златисто.

Подобни рецепти