Яйца в картофено легло


Време за приготвяне
100 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

6 бр.
яйца
900 г
картофи
200 г
пушен кашкавал
80 г
краве масло
200 мл
прясно мляко
20 мл
олио
2 глави
лук
4 стръка
магданоз

Приготвяне

1
Лукът се наситнява и се запържва в олиото, докато омекне много добре.
2
Картофите се измиват, обелват се и се сваряват. Още докато са топли, се намачкват с преса за картофи. Прибавя се маслото, овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква. Налива се млякото и отново се разбърква. Картофеното пюре се смесва с лука, настъргания кашкавал и наситнения магданоз.
3
Плитка тава с незалепващо покритие се намазва с олио. В нея от картофеното пюре се оформят 6 гнезда. Във всяко се чуква по едно яйце. Пекат се 10 минути в загрята на 220 °С фурна с вентилатор. Сервират се поръсени с черен пипер.

Подобни рецепти