Заек по ловджийски


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 бр.
    заек
  • 1 глава
    лук
  • 2 стръка
    селъри
  • 400 мл
    марсала
  • 0.25 връзка
    магданоз
  • 400 г
    тиква „Цигулка”
  • 100 г
    краве масло
  • 6 стръка
    мащерка
  • 1 щипка
    индийско орехче
  • 1 с.л.
    каперси
  • 2 с.л.
    доматена паста
  • 4 с.л.
    маслиново масло
  • 0.5 ч.ч.
    маслини („Каламон“ или „Каламата“)
  • 0.5 ч.л.
    риган
  • 2 ч.ч.
    пилешки бульон
  • 4 скилидки
    чесън

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Заекът се почиства и се нарязва на парчета. Залива се с марсала, покрива се с фолио и се маринова за 2 часа. Отцежда се, овкусява се със сол и черен пипер, a виното се запазва.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът се нарязва на полумесеци и заедно с 2 скилидки от чесъна се запържва в маслиновото масло.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Заешкото се овалва в брашно и се запържва в съда при лука, докато стане златисто. Сипва се доматената паста, разтворена в 1/2 ч. ч. от бульона. Налива се и още 1/2 ч. ч. бульон и се оставя да къкри 30 минути. Прибавят се маслините, каперсите, нарязаното на ситно селъри, риганът, половината мащерка и 1/2 ч. ч. от маринатата. Готви се още 30 минути (добавя се още марината, ако е нужно).
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Магданозът се нарязва на ситно и ястието се поръсва. Тиквата се почиства и се нарязва на шайби. С помощта на малък ринг от нея се изрязват форми.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Маслото се разтопява в тиган и пънчетата се запържват. Овкусява се със сол, черен пипер и останалата мащерка и се налива 1 ч. ч. пилешки бульон до ръба на пънчетата.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Оставя се да къкри на слаб огън. След като течността изври, тиквата се прехвърлят в тава, намазана с масло. Слагат се 2 скилидки смачкан чесън и индийското орехче.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Запича се в загрята на 180°С градуса фурна с вентилатор, докато пънчетата хванат златиста коричка. Месото се слага в чинии и се гарнира с тиквените пънчета.

Подобни рецепти