Зелеви сарми с праз и целина


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 24 листа
    кисело зеле
  • 3 стръка
    праз
  • 3 скилидки
    чесън
  • 50 г
    глава целина
  • 200 г
    ориз
  • 1 с. л.
    червен пипер
  • 1 с. л.
    сух джоджен
  • 1 с. л.
    доматена паста (концентрат)
  • 150 мл
    олио
  • 300 мл
    зеленчуков бульон

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Празът, целината и чесънът се нарязват на ситно. Оризът се измива.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    В съд с дебело дъно се загряват 50 мл олио и в него се запържват зеленчуците. Сипва се оризът и се разбърква. Пържи се, докато оризът стане стъклен.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Добавя се доматеният концентрат и се разбърква. Накрая се подправя с джоджена и червения пипер. Налива се зеленчуковият бульон. Щом течността се абсорбира, се дърпа от огъня. Овкусява се със сол и черен пипе
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Завиват се малки сарми, които се подреждат в тава и се заливат със зелев сок и останалото олио.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Покриват се с алуминиево фолио и се пекат в загрята на 180°С фурна за 1 час.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    След това се маха фолиото и се допичат за още 25 минути.

Подобни рецепти