Печено пиле


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 бр.
    пиле
  • 125 г
    краве масло
  • 4 стръка
    мащерка
  • 1 стрък
    пресен лук
  • 1 бр.
    лимон
  • 500 мл
    бира

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Пилето се измива и се подсушава. Кожата се отделя от месото с пръсти.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    2/3 от маслото (размекнато на стайна температура), се разбърква с наситнените пера пресен лук, мащерката и настърганата кора от лимона. Между кожата на пилето и месото се намазва от маслената смес.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Пилето се слага в тава със скара, облива се с половината от бирата и се овкусява със сол и черен пипер. Покрива се с алуминиево фолио и се пече 1 час и 30 минути в загрята на 150 °С фурна.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    На всеки 15–20 минути се отвива и се маже с останалите масло и бира, предварително смесени. Накрая се запича 15 минути на 180 °С без фолио. Сосът от печенето се сервира в купичка с пилето.

Подобни рецепти