Печено пиле


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 бр.
пиле
125 г
краве масло
4 стръка
мащерка
1 стрък
пресен лук
1 бр.
лимон
500 мл
бира

Приготвяне

1
Пилето се измива и се подсушава. Кожата се отделя от месото с пръсти.
2
2/3 от маслото (размекнато на стайна температура), се разбърква с наситнените пера пресен лук, мащерката и настърганата кора от лимона. Между кожата на пилето и месото се намазва от маслената смес.
3
Пилето се слага в тава със скара, облива се с половината от бирата и се овкусява със сол и черен пипер. Покрива се с алуминиево фолио и се пече 1 час и 30 минути в загрята на 150 °С фурна.
4
На всеки 15–20 минути се отвива и се маже с останалите масло и бира, предварително смесени. Накрая се запича 15 минути на 180 °С без фолио. Сосът от печенето се сервира в купичка с пилето.

Подобни рецепти