Пиле с кускус по марокански


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

4 бр.
пилешки бутчета
140 мл
маслиново масло
250 г
лук
1 г
куркума
250 мл
пилешки бульон
70 г
зелени маслини
1 с.л.
мед
50 г
стафиди
1 бр.
лимон
3 стръка
кориандър
200 г
тиквички
200 г
кускус
150 г
червени чушки
2 скилидки
чесън
5 бр.
черни маслини (без костилки)
20 г
настърган джинджифил
1 г
канела

Приготвяне

1
За маринатата, 100 г лук, чушките, чесънът и маслините се поставят в чопър и се смилат. Прибавят се подправките и 40 мл маслиново масло и всичко се разбърква добре.
2
Долната и горната част на бутчетата се разделят, кожата се отстранява и месото се слага в маринатата. Оставя се за 30 минути, като периодично се обръща.
3
В съд се сипва маслиновото масло, запържват се 150 г лук, прибавя се куркумата, кимионът и месото заедно с маринатата. Разбърква се и пилето се изпържва, след което се слагат пилешкият бульон и маслините. Сместа се готви за 30 минути на слаб огън.
4
Към края се прибавят стафидите, медът и кориандърът. Подправя се със сол и пипер и се оставя да почине 15 минути.
5
Кускусът се залива с вряла вода, вари се за кратко, дърпа се от огъня и се оставя да набъбне. Тиквичките се режат на дебели шайби и се бланшират в подсолена вода. На дъното на купата се слага кускусът, прибавя се месото, след това сготвените зеленчуци, ястието се гарнира обилно с лимонова кора и се поднася.

Подобни рецепти