Чушките се почистват от семките и се режат на ивици. Празът се реже по същия начин и се слага в тава заедно с чушките. Заливат се с 2 с. л. олио, поръсват се с нарязания на едро чесън, овкусяват се със сол и се пекат в загрята на 180 °С фурна с вентилатор, докато започнат да се карамелизират – 15–20 минути.
2
Лукът, целината и морковът се обелват, наситняват се и се запържват в останалото олио. Прибавят се чушките и празът, като част от чушките се запазват за гарниране. Налива се бульонът и се подправя с дафиновия лист и куркумата. Вари се до готовност.
3
Когато зеленуците омекнат, дафиновият лист се изважда и супата се пасира. Овкусява се със сол и черен пипер и се сервира с наситнена печена чушка.
Съставки
Съставки за
Порции
4 бр.
жълти чушки
2 стръка
праз
2 скилидки
чесън
1 глава
лук
1 бр.
морков
50 г
глава целина
1.4 л
зеленчуков бульон
1 бр.
дафинов лист
4 с. л.
олио
1 ч. л.
куркума
Приготвяне
1
Чушките се почистват от семките и се режат на ивици. Празът се реже по същия начин и се слага в тава заедно с чушките. Заливат се с 2 с. л. олио, поръсват се с нарязания на едро чесън, овкусяват се със сол и се пекат в загрята на 180 °С фурна с вентилатор, докато започнат да се карамелизират – 15–20 минути.
2
Лукът, целината и морковът се обелват, наситняват се и се запържват в останалото олио. Прибавят се чушките и празът, като част от чушките се запазват за гарниране. Налива се бульонът и се подправя с дафиновия лист и куркумата. Вари се до готовност.
3
Когато зеленуците омекнат, дафиновият лист се изважда и супата се пасира. Овкусява се със сол и черен пипер и се сервира с наситнена печена чушка.