Супа от картофи и праз


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Супи

Съставки

Съставки за
 
Порции

5 стръка
праз
100 г
бекон
2 бр.
картофи
60 г
краве масло
1.2 л
пилешки бульон
250 мл
готварска сметана
3 стръка
мащерка
6 бр.
филии бял хляб
3 с.л.
олио
0.5 ч.л.
лют червен пипер

Приготвяне

1
Беконът се нарязва на кубчета и се запържва в тенджера. Слага се маслото, разбърква се и щом се сгорещи, се прибавя празът, нарязан на кръгчета. Оставя се леко да се задуши.
2
Слагат се мащерката и едро настърганите картофи. Налива се бульонът, овкусява се със сол и пипер и се оставя да къкри около 30 минути. Сипва се сметаната, а клонките мащерка се отстраняват.
3
Щом супата кипне, се сваля от огъня. Хлябът се реже на дребни кубчета, овкусява се с олиото и сол, и се запича в тиган, до златисто. Поръсва се лютият пипер. Супата се поднася гарнирана с крутоните.

Подобни рецепти