Супа от тиква


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Супи
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

800 г
тиква „Цигулка”
200 г
картофи
200 г
лук
1 л
зеленчуков бульон
60 г
краве масло
40 мл
маслиново масло
100 г
сладкарска сметана

Приготвяне

1
Тиквата се разполовява, почиства се от семките, обелва се, нарязва се на кубчета, поставя се в тава, покрита с хартия за печене, посолява се, полива се с малко маслиново масло и се пече във фурната на 180 °С за около 30 минути.
2
В останалото маслиново масло се сотира до златисо нарязаният лук, прибавят се нарязаните на кубчета картофи, налива се бульон, колкото да покрие картофите, прибавя се маслото, сместа се разбърква и се готви на слаб огън, като постепенно се долива от бульона в продължение на 10 минути, докато образува еднородна смес с маслото.
3
Прибавя се тиквата, долива се бульон, така че да покрие зеленчуците, и сместа се готви още малко. Супата се пасира, като се долива бульон до постигане на желаната консистенция, след което се овкусява и се оставя да заври.
4
Ястието се сервира декорирано със сметана и ситно нарязан пресен лук.

Подобни рецепти